Predstavitev občine


Šmartno ob Paki

Smo občina Šmartno ob Paki! Sredi Slovenije! V majhnih krajih velikih zanimivosti. Ob stiku treh slikovitih dolin-Šaleške, spodnje in zgornje Savinjske- se v koščku porečja Pake z okoliškimi vzpetinami razprostira občina Šmartno ob Paki. Popotnikom iz vseh smeri lego Šmartnega od daleč kaže romarska Gora Oljka s prepoznavno cerkvijo. Občino sestavljajo  naselja Šmartno ob Paki, Gorenje, Paška vas, Rečica ob Paki, Podgora, Mali Vrh, Veliki Vrh, Gavce, Skorno in Slatina.V osrčje občine pripeljeta dve glavni cestni vpadnici.  S štajerske avtoceste Ljubljana-Maribor zavijeta na izvozu Šentrupert proti Letušu, kjer  zavoj v desno po slabih dveh kilometrih pripelje do cilja. Iz šaleške in koroške smeri pa do Šmartnega vodi cesta iz Velenja. Iz križišča v vasi Gorenje  je do središča občine komaj streljaj. Je pa še tretja pot. Po 120 let stari železniški progi. S postaje  je le nekaj korakov do najprimernejšega izhodišča za vsakršno spoznavanje občine. Mimo najstarejše gostilne Malus, ki jo še krasi tudi stari vodnjak za napajanje konjev, je vredno stopiti do javnega zavoda Mladinski center. Tu lahko vsakdo skuje dober plan za nepozaben obisk Šmartnega in okoliških znamenitosti. V Hiši mladih je informacijsko turistični center, tu so prostori spletne kavarne, galerija Dile, prostori za dnevne aktivnosti  in prostori mladinskega prenočišča za 40 oseb. Ob objektu je prireditveni prostor z vaškim kozolcem, na katerem lahko poleti prenočuje 10 gostov. Skozi vse leto se v centru vrstijo ustvarjalne delavnice, pogovorni večeri, razstave,  predavanja, filmski večeri, kiparska delavnica, likovne delavnice, zbori motoristov…Ena  odmevnejših prireditev  je  festival Poletje pod kozolcem. Na njej se  v drugi polovici avgusta in prvi polovici septembra zvrsti več različnih  prireditev. Zelo mamljiva je tudi kmečka tržnica, ki poteka vsako tretjo soboto v mesecu. Na njej se predstavijo ponudniki različnih kmečkih dobrot in izdelkov domače obrti okoliških kmetij ter domačih društev. Izjemne možnosti za ustvarjalno bivanje, za najrazličnejše dejavnosti, za prireditve in za vsakovrstna druženja nudi obnovljen objekt Marof ob Hiši mladih. Namenjen je kulturni, kongresni in prireditveni dejavnosti ter servisni dejavnosti za mladinska prenočišča. Dvorana in oder sta sodobno tehnično opremljena. Marof ima še manjšo dvorano in sejno sobo, razdeljevalnico hrane, pralnico, sušilnico, likalnico in kolesarnico. V hiši mladih  je vedno živahno, zanimivo in ustvarjalno. Zabava in sprostitev prej, zabava in sprostitev potem. Vmes pa skok do vsega tistega, kar je vredno videti in doživeti.

Naselje je dobilo ime po cerkvi sv. Martina in je bilo prvič omenjeno leta 1256.  Jedro naselja Šmartno se je razvilo ob tej cerkvi. Ta slovi po lepi notranjosti, po zunanji podobi, ki jo uvršča med tipične gotske objekte in po freskah iz 15. stoletja. V njej stoji krstni kamen iz leta 1563. Prav tako vredna pozornosti je tudi podružnična cerkev sv. Janeza Krstnika v Gorenju. Vredna pohoda pa je Martinova romarska pot, ki je del srednjeevropske mreže romarskih poti. Je vez med kraji, ki so povezani z življenjem in delom svetega Martina Tourskega v srednji Evropi. Vodi skozi več kot trideset občin z močnim pečatom enologije in kulinarike.

V središču Šmartnega je pri roki vse, kar obiskovalcu lahko s pridom služi. Trgovski center, pošta, banka, zdravstveni dom, lekarna, knjižnica…

Na prisojnih pobočjih paških vrhov cveti vinogradništvo. V zadnjem času je  spet postalo ena najbolj prepoznavnih in najbolj »okusnih« dejavnosti v domačem in širšem okolju. Domači pridelovalci vina natakajo v svoje sode pridelke najvišjih strokovnih ocen. Industrije tod skorajda ni in tudi to prispeva k  mamljivi podobi neokrnjenega naravnega okolja. V zaselku Gorenje se je po drugi svetovni vojni rodila znamenita tovarna Gorenje. Zdaj tam obratuje proizvodna enota Keramika, na območju občine pa posluje tudi več manjših zasebnih podjetij.  

Prepoznaven pečat temu območju dajejo tudi odprti, družabni, prijazni in gostoljubni ljudje. Več kot dvajset različnih društev vabi na znane in zanimive prireditve. Gledališčniki, folklorniki, pevci, plesalci, glasbeniki lahko vsakemu obiskovalcu z izvirnimi priložnostnimi programi polepšajo čas bivanja v občini Šmartno ob Paki. Vznemirljiva stalna možnost je obisk Ravbarske vasi in doživetje interaktivne zgodbe na gradu Packenstein. Porušili so ga ravbarji, zaprli graščaka, pregnali žlahtna gozdna bitja. Obiskovalci vasi doživijo namero pregnati ravbarje, graščaku in gozdnim bitjem pa vrniti mirno življenje.

Šmartno mnogi imenujejo tudi najmanjša slovenska nogometna vas. Športni center omogoča sproščeno rekreiranje na igrišču z umetno travo… in na velikem nogometnem stadionu. Konjeniki radi vprežejo kočije ali osedlajo konje in kogar koli popeljejo po slikovitih okoliških poteh. Planinci redno vabijo na vse bolj znano in priljubljeno Martinovo pot, ki vodi po najslikovitejših predelih občine.

Najbolj znani spominski obeležji sta vsekakor spomenik žrtvam prve svetovne vojne na šmarškem pokopališču… in spomenik žrtvam druge svetovne vojne v središču kraja…

Martinova pot se vsako leto posebej množično začenja in zaključuje ob 11. novembru, ko Šmarčani slavijo občinski praznik. Takrat oživijo mnoga prizorišča, najživahneje pa Martinova vas. Gostitelji Martinove sobote poskrbijo, da ni nikomur dolgčas. Zgodi se Martinova likovna kolonija, svoje martinovanje imajo najmlajši, oživi Martinova pot, Martinove in druge kulinarične dobrote dišijo s stojnic, domači vinogradniki predstavijo vzorce novega vina, pride sv. Martin in opravi vinski krst …

Ob koncu novembra in v začetku decembra oživijo tudi okoliške zidanice, ko vinogradniki odprejo njihova vrata. Okušajo se nova vina in pristna hrana, zapoje se domača pesem, obiskovalci zaplešejo in se zabavajo v sproščenem druženju  in nepozabnem vzdušju pristnih vinskih kleti. Za sprejem gostov skozi celo leto so pripravljene nekatere zidanice podjetnih šmarških vinogradnikov (Peter Krajnc v Podgori, Mihael Fajfer v Slatinah).

Zelo zanimiva je Mlinarjeva zidanica. Predstavlja edinstven primer tovrstne arhitekture iz prve polovice 16. stoletja. Njena posebnost so freske na fasadi in kamniti okenski okviri, izdelani iz enega kosa kamna.

Martinova vas je tudi prizorišče tradicionalne  Bučarije. Člani domačega turističnega društva  se z veliko zavzetostjo lotevajo buč, spoznavanja njihovih zdravilnih in drugih učinkov, jedi, pijač in vsega drugega, za kar lahko buče s pridom služijo.

V naselju Slatina  nastaja zasebni ekomuzej  Omladič. Gre za posnetek srednje velike kmetije, ki je zasnovana kot muzej na prostem s konca 18. stoletja. Namenjen je prikazu objektov z vrednostjo kulturne dediščine in oživljanju nekaterih starih gospodarskih dejavnosti.

V naselju Rečica še danes stoji vila, v kateri je z družino živel znameniti Karl Josef Bayer, avstrijski kemik in izumitelj. Iznašel je postopek pridobivanja glinice iz boksita, ki je v svetu še danes edini v uporabi. Poznavalci pravijo, da bi zagotovo dobil Nobelovo nagrado, če ga pri ustvarjanju ne bi ustavila prezgodnja smrt.

Vse to je Šmartno ob Paki. Majhno območje velikih zanimivosti in dogajanj.

Predstavitveni film o naši občini je na naslednji povezavi:

http://www.youtube.com/watch?v=qdhj5KKC5Po&feature=youtu.be


RSS