Odkritje spominske plošče pred Bayerjevo vilo v Rečici ob Paki

Pred Bayerjevo vilo v Rečici ob Paki so v spomin na Carla Josefa Bayerja postavili spominsko ploščo. V četrtek, 19. julija 2018, sta jo slovesno odkrila župan Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar in potomec avstrijskega kemika Wolfram Bayer.
Carl Josef Bayer je bil pomemben kemik in izumitelj, ki je v našem kraju kupil veliko ozemlje in dal v Rečici ob Paki zgraditi vilo, v kateri je s svojo številčno družino živel do svoje smrti leta 1904. Wolfram Bayer je povedal, da je za velikega iznajditelja in za njegovo družino izrednega pomena leto 1887. Takrat je patentiral osnovo za postopek pridobivanja aluminija. Pet let kasneje, leta 1892, je patentiral celoten, dokončno oblikovan Bayerjev postopek pridobivanja glinice, ki še vedno velja za glavni industrijski proces za pridobivanje aluminija in glinice.
Slovesnega dogodka so se poleg številnih domačinov udeležili tudi gostje iz Avstrije, Bayerjevi potomci. S sabo so prinesli sadiko rdečecvetnega divjega kostanja, ki so jo z županom posadili na vrtu za vilo. Program so s pesmijo in dobro voljo popestrili otroci iz vrtca Sonček Šmartno ob Paki in harmonikaš Ambrož Goličnik.

1-DSCN2212_A

2-DSCN2255_A

3-DSCN2298_A


RSS