Ura za Zemljo

Svetovna organizacija za varstvo narave (WWF) letos organizira že enajsto Uro za Zemljo, največjo prostovoljno akcijo na svetu, ki bo potekala v soboto, 24. marca, med 20:30 in 21:30 uro.

Vse se je začelo leta 2007, ko so z ugašanjem javne razsvetljave prebivalci Sydneyja poslali sporočilo svetu, da se moramo zavedati škodljivih posledic ter velikega ekološkega odtisa našega načina življenja. Že dve leti kasneje se je Ura za Zemljo vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja svetovna prostovoljna akcija, in rezultati so iz leta v leto boljši. Lani je javno razsvetljavo ugasnilo več kot 8.000 mest iz kar 180 držav! Tudi Slovenija je ena izmed njih – lani smo ugasnili luči v 23 občinah in mestih: Ljubljanski grad, Stari grad v Celju, Velenjski grad, cerkev Sv. Marije na Blejskem otoku in Piransko obzidje so le nekatere od znamenitosti, ki so se pogreznile v temo.

Glavni cilj akcije Ura za Zemljo je ozavestiti prebivalce planeta, da moramo bolj začeti gledati na naravne resurse, ki jih trošimo, ter na odtis, ki ga puščamo na planetu. Ker se svetovna biološka raznovrstnost zmanjšuje z zastrašujočo hitrostjo, se bo Ura za Zemljo letos osredotočila na konkretno ukrepanje v smeri ohranjanja biološke raznovrstnosti in narave. Z geslom »Connect2Earth« (Poveži se z Zemljo), letošnja Ura za Zemljo izpostavlja najpomembnejše svetovne okoljske probleme. Sloganu »Connect2Earth« so v WWF Adria dodali slogan »Connect2Rivers« in celotna pobuda se bo v Sloveniji osredotočila na zaščito naših pomembnih rek in mokrišč, ki so med najbolj ogroženimi ekosistemi.

Tako bomo v soboto, 24. marca, tudi v občini Šmartno ob Paki ob 20.30 uri za eno uro izključili javno razsvetljavo, razsvetljavo v javnih stavbah, ter tudi v domovih občanov.

earth hour 2018


RSS