Projekt »Medkulturnost družbe za večjo civilno participacijo« v Šmartno ob Paki prinesel evropsko vzdušje

Letošnje praznovanje občinskega praznika občine Šmartno ob Paki so popestrili dogodki ter mednarodni udeleženci v okviru projekta »Medkulturnost družbe za večjo civilno participacijo« (MDCP), ki se je odvijal v Šmartnem ob Paki od petka, 11. novembra 2016, do nedelje, 13. novembra 2016.

Projekt MDCP je sofinanciran iz programa Evropske unije “Evropa za državljane”. Projekt spada pod ukrep pobratenja mest. Projekt je omogočil srečanje 133 mednarodnih udeležencev, od katerih jih je 79 prišlo iz občine Vrnjačka Banja (Srbija), 44 iz občine Breznički Hum (Hrvaška) in 10 iz občine Weissenstein (Avstrija). Poleg mednarodnih udeležencev je v projektu sodelovalo tudi okrog 400 domačinov iz Šmartnega ob Paki in okolice, ki so prostovoljno pomagali pri izvedbi in pripravi projekta. Tako je k več kot uspešni realizaciji projekta MDCP pripomoglo več kot 530 ljudi iz Slovenije, Srbije, Hrvaške in Avstrije.

Oglejte si kratek video sobotnega dogajanja na konferenci Evropska unija in mi ter Veseli Martinovi soboti

 

Spodaj so na kratko predstavljeni vsi dogodki in prireditve, ki so potekali v sklopu projekta MDCP.

Petek, 11.11.2016 ob 14. uri
SPREJEM UDELEŽENCEV
Sprejem udeležencev se je odvijal pri Mladinskem centru Šmartno ob Paki in v dvorani Marof mladinskega centra. Tam so goste iz tujine pozdravili župan Janko Kopušar, predstavniki občine in občinskega sveta ter predstavniki Mladinskega centra Šmartno ob Paki, ki so skrbeli za organizacijo in koordinacijo projekta. Za dobro vzdušje so poskrbele Vesele babice z Zdravkom, ki so igrale in pele ter tako spravile vse v dobro voljo. Gostje so prejeli darila ob prihodu ter se spoznali s krajem in programom projekta. Seveda je ob sprejemu bilo poskrbljeno tudi za pogostitev.

FOTO: Sprejem gostov projekta MDCP

 

Petek, 11.11.2016 ob 18. uri
SLAVNOSTNA SEJA OBČINE ŠMARTNO OB PAKI
Glavni dogodek petkovega dogajanja je bila Slavnostna seja občine Šmartno ob Paki, katero so kulturno popestrili nastopajoči iz pobratenih občin. Tako so že pred začetkom slavnostne seje za dobro vzdušje poskrbeli člani godbe na pihala Limena glazba Sveti Martin iz Brezničkega Huma, ki so igrali pred vhodom v kulturni dom. Sam program slavnostne seje pa so s svojimi nastopi obogatili še folklorna skupina Karnevalska grupa Novoselac iz Novega Sela, Nikola Kropek in Karla Hegedić iz Brezničkega Huma ter kvartet MGV Weissenstein. Iz Šmartnega ob Paki pa so nastopili Mladinski pevski zbor OŠ bratov Letonja in Moški pevski zbor Franc Klančnik.

Na slavnostni seji so župani in predstavniki občin Vrnjačka Banja (Srbija), Breznički Hum (Hrvaška), Weissenstein (Avstrija) in Šmartno ob Paki podpisali Listino prijateljstva, v kateri se zavzemajo za skupno sodelovanje, medkulturni dialog ter poglabljanje prijateljskih odnosov med občinami. Vodstva občin bodo stremela k temu, da bodo delovala v dobro medsebojnega prijateljstva in sodelovanja ter bodo vzpodbujala izvajanje skupnih projektov. V nadaljevanju je župan podelil občinska priznanja in nagrade. Priznanje župana mladim so za svoje dosežke prejeli Ana Berdnik, Dejan Sevčnikar, Ana Kronovšek in Anže Volk. Priznanje župana je prejel tudi Drago Tamše. Plaketo Občine Šmartno ob Paki sta prejela Valter Golob in Ferdinand Krbavac. Franc Kumar je prejel grb občine, naziv častnega občana pa je prejel Jože Napotnik.

Po slavnostni seji je sledila večerja za goste iz pobratenih občin ter domačine. Ob dobri hrani in pijači se je razvilo prijetno druženje, ki je trajalo dolgo v noč. Za glasbo so samoiniciativno poskrbeli člani Limene glazbe Sveti Martin, kvartet MGV Weissenstein, člani Karnevalske grupe Novoselac ter člani pevskih zborov iz Šmartnega ob Paki.

FOTO: Slavnostna seja občine Šmartno ob Paki 2016

 

Sobota, 12.11.2016 ob 9. uri
MARTINOVA LIKOVNA KOLONIJA
V sklopu letošnje Martinove likovne kolonije so likovniki slikali motive iz vaške skupnosti Podgora. Zaradi slabe vremenske napovedi so namesto v Podgori slikali v kulturnem domu. Zbralo se jih je lepo število, letos še nekoliko več kot po navadi saj se jim je pridružilo tudi nekaj mednarodnih udeležencev v sklopu projekta MDCP. Tako so nastala številna likovna dela, ki prikazujejo Podgoro in ostale motive. Poleg slikarskih delavnic je bilo tudi letos na koloniji poskrbljeno za dobro hrano in pijačo.

FOTO: Martinova likovna kolonija 2016

 

Sobota, 12.11.2016 ob 9.30 uri
OTROŠKO MARTINOVANJE
Na Otroškem martinovanju so se s kulturnim programom predstavili otroci iz pobratenih občin ter OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki. Seveda so se Otroškega martinovanja udeležili tudi otroci iz Šmartnega ob Paki ter drugod. Otroci iz Novega Sela, ki so bili na izmenjavi pri otrocih iz Šmartnega ob Paki in so en teden tudi živeli na domovih pri svojih vrstnikih iz Šmartnega ob Paki, so se predstavili s plesom in petjem. Vse zbrane je pozdravila grofica iz Brezničkega Huma. Zapel je otroški pevski zbor OŠ bratov Letonja Šmartno ob Paki. Osnovnošolci iz Šmartnega ob Paki so tudi pripravili kulturni program. Za zabavne in poučne delavnice o občinah vključenih v projekt MDCP ter Evropski uniji so poskrbele članice Društva prijateljev mladine Šmartno ob Paki.

FOTO: Vesela Martinova sobota 2016

 

Sobota, 12.11.2016 ob 9. uri
KONFERENCA »EVROPSKA UNIJA IN MI«
Na konferenci Evropska unija in mi so župani ter predstavniki občin predstavili občine udeleženke v projektu MDCP ter primere evropskih projektov, ki so jih v njihovih občinah izvedli. Po predstavitvi občin je sledil premor za kavo, katerega so vsi udeleženci izkoristili za neformalne pogovore in spoznavanje drug drugega. Potem sta zbrane nagovorila evropski poslanec dr. Igor Šoltes (prek videa, saj je bil na žalost odsoten, zaradi predsedovanja komisiji, ki je nadzorovala predsedniške volitve v Moldaviji) ter Jelka Babič, strokovnjakinja s področja evropskih projektov. Po tem sta g. Žarko Marković iz Novega Sela ter g. Jože Robida iz Šmartnega ob Paki predstavila 40. obletnico pobratenja med Novim Selom in Šmartnim ob Paki. Predstavitev so popestrili folkloristi Karnevalske grupe Novoselac. Ob koncu je župan Janko Kopušar podelil zahvalni plaketi g. Francu Malusu, podpisniku Listine pobratenja z Novim Selom l. 1976 ter g. Žarku Markoviću iz Novega Sela, za zasluge nadaljevanja prijateljskih odnosov med Šmartnim ob Paki in Novim Selom. Ob koncu konference so si župani ter predstavniki občin izmenjali darila ter se zahvalili Občini Šmartno ob Paki za povabilo k sodelovanju v projektu MDCP.

FOTO: Konferenca “Evropska unija in mi” projekta MDCP

 

Sobota, 12.11.2016 ob 12. uri
SKUPNO KOSILO IN KULINARIČNA PREDSTAVITEV
Po pestrem dopoldanskem delu so se vsi udeleženci projekta MDCP, iz tujine in Šmartnega ob Paki, zbrali v Martinovi vasi in se do sitega najedli odličnih jedi, ki so jih že od jutra naprej pripravljali gostje ter domačini. Tako so Srbi pripravili kar dva pečena odojka ter svatovsko zelje, Hrvati so skuhali divjačinski golaž, člani Turističnega društva Šmartno ob Paki so pripravili rdeče zelje, mlince ter pečenega piščanca, članice ženskega pevskega zbora LAZ iz Šmartnega pri Litiji pa so pripravile zelje in pečenice. Ob kuhanju je celotno Šmartno že od jutra naprej preplavljal omamen vonj slastne hrane, ki so jo pripravljali pridni gostje in domačini. Kosilo in kulinarična predstavitev je bila odprta za vse obiskovalce, tako da so lahko vsi zbrani brezplačno poskusili raznolike jedi značilne za vsako od držav udeleženk. Ob tem so se vsi udeleženci ter domačini predstavljali s promocijskim materijalom na stojnicah.

FOTO: Vesela Martinova sobota 2016

 

Sobota, 12.11.2016 ob 14. uri
KULTURNO – ETNOLOŠKA PRIREDITEV »MARTINOVA SOBOTA«
Popoldanski del Martinove sobote se je pričel ob 14. uri s predstavitvijo kulturno – etnoloških običajev za katere so poskrbele vaške skupnosti iz občine Šmartno ob Paki ter gostje iz pobratenih občin. Po prikazu običajev se je med zbrane obiskovalce spustil sv. Martin in krstil mlado vino. Člani Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki so razglasili »naj kletarja« za leto 2016. To je postal Jože Kugler iz Malega Vrha. Po krstu je sledila še pokušina mladega vina. Vso dogajanje Martinove sobote so popestrili gostje in domačini s kulturnimi nastopi. Tako so začetek popoldanskega dogajanja slavnostno naznanili godbeniki Limene glazbe Sveti Martin iz Brezničkega Huma, ki so zaigrali pred začetkom predstavitev običajev. Med popoldanskim programom so za dobro vzdušje poskrbeli še duo Sonnenschein Power iz Weissensteina, Karnevalska grupa Novoselac iz Vrnjačke Banje, ženski pevski zbor LAZ iz Šmartnega pri Litiji ter Mešani pevski zbor Šmartno ob Paki.

FOTO: Vesela Martinova sobota 2016

 

Sobota, 12.11.2016 ob 18. uri
ZABAVA »VESELA MARTINOVA SOBOTA«
V soboto zvečer je sledila zabava z ansamblom Mladi upi. Med premori so za program ponovno poskrbeli gostje iz pobratenih občin. Med 18. in 20. uro je bila za goste organizirana večerja v Martinovi vasi, kjer se je dogajala zabava.

FOTO: Vesela Martinova sobota 2016

 

Nedelja, 13.11.2016 ob 10. uri
ZAKLJUČNA OKROGLA MIZA Z EVALVACIJO
Na Zaključni okrogli mizi z evalvacijo so udeleženci projekta podali svoja mnenja, opažanja in vtise o projektu MDCP. Izrazili so kaj jim je bilo dobrega pri projektu in kje vidijo možnosti za nadaljnje sodelovanje oz. kakšne skupne projekte bi lahko izvedli v prihodnosti. Župani in predstavniki pobratenih občin so na kratko nagovorili zbrane in se še enkrat zahvalili za povabilo ter udeležbo pri projektu MDCP. Predstavnik Mladinskega centra Šmartno ob Paki se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri izvedbi projekta. Zbranim je na vprašanja v zvezi z evropskimi projekti odgovarjala tudi ga. Maria da Conceição Canelas, ki se je projekta udeležila kot predstavnica EACEA iz Bruslja (evropske agencije v sklopu katere se izvaja program Evropa za državljane).

FOTO: Zaključna okrogla miza projekta MDCP

 

Nedelja, 13.11.2016 ob 12. uri
RAZSTAVA LIKOVNIH DEL
Ob 12. uri se je otvorila razstava likovnih del nastalih na Martinovi likovni koloniji. Ob otvoritvi razstave je zbrane nagovoril župan Janko Kopušar, zaigrala sta Nikola Kropek in Karla Hegedić iz Brezničkega Huma, z avtorsko pesmijo o martinovanju je program otvoritve popestrila Stanka Kopušar iz Podgore. Sledilo je sproščeno druženje ob ogledu nastalih likovnih del ter pogostitev.

FOTO: Martinova likovna kolonija 2016

 

Nedelja, 13.11.2016 ob 13. uri
SKUPNO KOSILO IN ODHOD GOSTOV
Po zanimivih, prijetnih in zabavnih treh dneh je prišel čas slovesa. Pred tem so se vsi gostje iz tujine še enkrat zbrali v dvorani Marof mladinskega centra na skupnem kosilu. Po tem, ko so se dobro najedli in napili je napočil čas slovesa. Ganjeni in polni vtisov so vsi udeleženci sklenili, da bo potrebno čim prej pripraviti projekte in dogajanja s katerimi se bodo sodelovanja in prijateljstva katera smo s projektom MDCP ustvarili nadaljevala.

FOTO: Slovo od gostov projekta MDCP

 

PROJEKT »MDCP« BI BILO NEMOGOČE IZPELJATI BREZ POMOČI IN VNEME PROSTOVOLJCEV:
Edita Gabrič
Marjeta Malus
Marjan Knez
Tomaž Potočnik
Jana Lukek
Anja Molnar
Marko Novinšek
Jože Robida
Jože Napotnik
Ivo Mandelc
Leopold Svrzikapa
Emil in Vlasta Šterbenk
Družina Cerovšek
Osnovna šola bratov Letonja
Turistično društvo Šmartno ob Paki
Društvo prijateljev mladine Šmartno ob Paki
Društvo šaleških likovnikov
Kulturno društvo Šmartno ob Paki: Vesele babice z Zdravkom, Moški pevski zbor Franc Klančnik, Mešani pevski zbor Šmartno ob Paki,
Ženski pevski zbor LAZ
Vaške skupnosti občine Šmartno ob Paki
Vaška skupnost Podgora (gostiteljica Martinove likovne kolonije)
Vsem, ki so sprejeli goste na svojih domovih in jih gostili v času projekta

Info Template za projekt MDCP

logo_mdcp

 

 

Projekt MDCP je sofinanciran iz programa Evropske unije “Evropa za državljane”

eu_za_drzavljane


RSS