»Vesela Martinova sobota« uspela, kot se šika

Letošnja Vesela Martinova sobota je bila še posebej pestra,saj so z nami praznovali gostje iz tujine.

Nekateri so jo pričeli že ob 7.00, ko je bil na vrsti start pohoda po mejah občine Šmartno ob Paki. Glavno dopoldansko dogajanje se je pričelo ob 9.00 z odprtjem »Martinove kmečke tržnice«, ki je bila letos tudi mednarodno obarvana, saj so se na njej predstavljali tudi udeleženci iz pobratenih mest iz Srbije, Hrvaške in Avstrije. Ob 9.30 se je pričelo »Otroško martinovanje«, ki je imelo prav tako mednarodno noto in je bilo letos rekordno dobro obiskano, in to kljub mrazu.

Od ranega jutra pa je po celotni Martinovi vasi in po Šmartnem ob Paki dišalo po dobrotah, ki so jih tam pripravljali mednarodni udeleženci ter člani turističnega društva Šmartno ob Paki in članice ženskega pevskega zbora iz Šmartna pri Litiji. Tako so prijatelji iz Novega Sela v Srbiji pripravljali pečenega odojka ter svatovski kupus, kuharska ekipa iz Brezničkega Huma na Hrvaškem je pripravila divjačinski golaž, naše turistke so pripravile mlince, rdečo zelje in pečenega piščanca, pevke iz Šmartna pri Litiji pa pečenice in zelje. Od 12.00 do 14.00 se je tako v Martinovi vasi razvila prava kulinarična pojedina v stilu priljubljenih »open kitchen« dogodkov.

Po tem, ko smo se vsi dobro najedli se je od 14.00 do 18.00 pričel popoldanski del, katerega so otvorili člani godbe na pihala iz Brezničkega Huma. Po tem so se že tradicionalno predstavljale vaške skupnosti s kmečkimi običaji. Te so med premori popestrili nastopi dua Sonnenshcein Power iz Avsrtije, Mešanega pevskega zbora Šmartno ob Paki, Ženskega pevskega zbora iz Šmartna pri Litiji ter folklorne skupine Novoselac in Srbije.

Po vinogradniškem delu, ki na martinovanju ne sme manjkati, ko je sam sv. Martin krstil mošt in iz njega naredil vino, so člani društva vinogradnikov iz Šmartnega ob Paki razglasili »naj vinogradnika« letošnjega leta, kar je postal Jože Kugler iz Malega Vrha. Po uradnem delu se je začela velika zabava z ansamblom Mladi upi, ki je trajala do nedelje in katere se je udeležilo veliko ljudi iz Šmartnega ob Paki in okolice. Ocenjujemo, da se je letošnjih dogodkov, ki so se dogajali v sklopu »Vesele Martinove sobote« udeležilo okrog 1500 ljudi, ki so iz Šmartnega ob Paki odšli veseli, siti ter srečni.

 mdcp5 mdcp4

GALERIJA “Vesela Martinova sobota 2016” Projekt MDCP je sofinanciran iz programa Evropske unije “Evropa za državljane”

eu_za_drzavljane

 


RSS