PREDSTAVITEV PROJEKTA

logo-mdcp

MEDNARODNI PROJEKT »MEDKULTURNOST DRUŽBE ZA VEČJO CIVILNO PARTICIPACIJO« (MDCP)

Občina Šmartno ob Paki je prijaviteljica in nosilka mednarodnega projekta, ki smo ga naslovili »Medkulturnost družbe za večjo civilno participacijo« (MDCP). Občina je projekt prijavila v okviru programa Evropa za državljane, sklop 2 – Demokratično delovanje in državljanska udeležba, prečni ukrep pobratenje mest.Več o programu Evropa za državljane si preberite v povezavah:

http://www.cmepius.si/o-nas/programi/evropa-za-drzavljane/
http://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens_en

Pri projektu MDCP gre za ukrep pobratenja mest pri čemer se bo občina Šmartno ob Paki povezala s še tremi občinami . V projekt so vključene občine Vrnjačka Banja iz Srbije, Breznički Hum iz Hrvaške ter Weissenstein iz Avstrije. Z vsako od teh občin bo župan Janko Kopušar podpisal Listino prijateljstva s čimer se bodo občine zavezale za prizadevanje za nadaljnje skupno sodelovanje in prijateljske odnose.

Projekt MDCP se bo odvijal v Šmartnem ob Paki ob praznovanju občinskega praznika 2016, od petka, 11. novembra, do nedelje, 13. novembra 2016. V tem času v Šmartnem ob Paki pričakujemo 110 mednarodnih udeležencev. Projekt se bo pričel v petek, 11. novembra 2016 s prihodom gostov iz treh pobratenih občin. Udeleženci iz vsake od občin bodo kulturno popestrili slavnostno sejo občine Šmartno ob Paki, ki bo v petek ob 18. uri. Na slavnostni seji bodo župani iz vseh treh mednarodnih občin podpisali Listino prijateljstva z občino Šmartno ob Paki. V soboto, 12. novembra 2016 se bo dopoldne odvila tudi konferenca na temo »Evropska Unija in mi« na kateri bo med drugimi spregovoril tudi evropski poslanec dr. Igro Šoltes. Na njej se bodo predstavile dobre prakse EU projektov iz držav udeleženk. Konferenca bo potekala v dvorani Marof mladinskega centra. V Martinovi vasi bodo otroci iz pobratenega Novega Sela v Srbiji popestrili dogajanje na otroškem »Otroškem martinovanju«. Prav tako bo mednarodno noto imela tradicionalna kulturno – etnološka prireditev  »Martinova sobota« katero bodo s svojimi nastopi in kulinariko obogatili mednarodni udeleženci, ki se bodo kasneje družili tudi na zabavi ob občinskem prazniku z ansamblom Mladi upi. Dogajanje se bo v nedeljo, 13. novembra 2016, zaključilo z okroglo mizo udeležencev ter otvoritvijo razstave likovnih del nastalih na »Martinovi likovni koloniji«.

Več o prereditvah v sklopu projekta MDCP si lahko preberete v programu projekta: PROGRAM PROJEKTA MDCP

 

Pred nami je torej pestro praznovanje občinskega praznika, ki bo združilo ljudi različnih generacij, kultur in narodnosti. Ocenjujemo, da bo pri projektu sodelovalo čez 450 ljudi. To bo idealna priložnost za tkanje novih prijateljskih, društvenih ter tudi poslovnih vezi.

logo-mdcp

eu-za-drzavljane

 


RSS