110 LET GASILSTVA V ŠMARTNEM OB PAKI

Članice in člani Prostovoljnega gasilskega društva iz Šmartnega ob Paki bodo ob koncu tega tedna pripravili osrednje slovesnosti ob praznovanju 110-letnice delovanja. V soboto, 29. junija 2013 ob 17. uri se bo pri gasilskem domu začela prireditev, na kateri bodo prevzeli in blagoslovili novo avtocisterno in prizidek h gasilskemu domu. Ob tem se bodo zahvalili vsem donatorjem, v programu pa bodo sodelovali Pihalni orkester Zarja iz Šoštanja in mladi harmonikarji Roberta Goličnika. Sobotno slavje se bo zaključilo z zabavo, na kateri bo igral ansambel Krajcarji. Slovesnost bo v vsakem vremenu, saj bodo ob gasilskem domu postavili prireditveni šotor.

V nedeljo, 30. junija 2013 pa se bodo jubilejne svečanosti nadaljevale ob 15. uri. Najprej s tradicionalnimi Vaškimi igrami ekip vaških skupnosti občine Šmartno ob Paki, nato pa z zabavo z ansamblom Spev.

Prostovoljno gasilsko društvo Šmartno ob Paki je bilo ustanovljeno 20. septembra 1903. leta kot prostovoljna požarna bramba. Geslo ustanoviteljev je bilo: »Ne za sebičnost, ne za strankarstvo, temveč v pomoč bližnjemu in v čast naši mili domovini.« Pobudnik ustanovitve je bil takratni učitelj Jožef Krajnc. Poleg skrbi za požarno varnost je imelo tudi svoje kulturno poslanstvo. Za zagotavljanje čim boljših pogojev dela so me drugim prirejali gledališke predstave, veselice in tombole. Društvo je z leti pridobivalo več in več članov in članic, mlajših in starejših, zato ima še danes mladinske in veteranske desetine. Znano je po dobro usposobljenosti, po predanosti svojemu poslanstvu, po sodelovanju v najrazličnejših akcijah humanitarne pomoči, po dobrih dosežkih na različnih tekmovanjih, po organizaciji gasilskih tekmovanj… Sedanji dom so dobili leta 1977, ta čas pa je v njihovih vrstah aktivnih 134 članov.


RSS